Treceți la conținutul principal

Profesionalismul medical in ROMANIA sec 21Profesionalismul medical a constituit o preocupare din cele mai vechi timpuri. Codul lui Hammurabi (1700 î.e.n) punea accentul pe trei elemente de actualitate și azi: cost (Legea 215), acces (Legile 217-218) și calitate (Legea 218). Jurământul lui Hipocrate a dominat profesionalismul medical până la sfârșitul sec. 20. În a doua jumătate a sec. 20 au apărut numeroase schimbări care au dus la transformarea medicinei într-o industrie, cu conse-cințe majore, pozitive și negative. Aspectele negative au constituit subiectul unor dezbateri privind comercializarea medicinei, precum și privind in-troducerea mecanismelor de pia-ță. Acestea au avut un impact asupra profesionalismului medical și au generat ample dezbateri îndeosebi în anii ’90, conducând la schimbări importante privind profesionalismul medical, pe care le voi prezenta mai amplu într‑un articol viitor. O sinteză a acestor schimbări este cuprinsă în “Carta profesionalismului medical din secolul 21” publicată inițial în “Annals of Internal Medicine” (2002) și “Lancet” (2002) și care a fost adoptată de majoritatea țărilor.
Carta cuprinde trei principii majore – prioritatea bunei stări a pacientului, autonomia pacientului, justi-ția socială – și zece responsabilități profesionale ale medicului. Prezentăm în continuare traducerea integrală a acesteia, în speranța că va fi adoptată și de organizațiile medicale din țara noastră, deoarece reprezintă o adaptare a jurământului lui Hipocrate la condițiile acestui secol.
Carta profesionalismului medical în secolul XXI
Preambul
Profesionalismul este temelia contractului dintre medicină şi societate. El implică plasarea intereselor pacienţilor înaintea celor ale medicului, stabilirea şi menţinerea unor standarde de competenţă şi integritate şi furnizarea de sfaturi în probleme de sănătate către societate. Principiile şi responsabilităţile profesionalismului medical trebuie să fie clar înţelese atât de profesioniști, cât şi de societate. Încrederea publică în medici este vitală pentru acest contract, depinzând atât de integritatea fiecărui medic, cât şi la nivel general, ca profesioniști.
În prezent, profesia medicală se confruntă cu o explozie de tehnologie, forţe de piaţă în schimbare, probleme în furnizarea îngrijirilor, bioterorism, globalizare. Ca urmare, medicilor le este tot mai greu să‑şi îndeplinească responsabilităţile faţă de pacienţi şi societate. În acest context, reafirmarea principiilor şi valorilor fundamentale şi universale ale profesionalismului medical devine tot mai importantă.
Profesia medicală în general este înglobată în diverse culturi şi tradiţii naţionale, dar membrii săi au acelaşi rol, de vindecător, încă din timpul lui Hipocrate. Într-adevăr, profesia medicală trebuie să se confrunte cu forţe politice, juridice şi de piaţă complexe. În plus, există variaţii mari în practica medicală, orice principii generale putându-se exprima în moduri complexe şi subtile. În ciuda acestor diferenţe, reies teme comune care formează baza acestei carte, sub forma a trei principii fundamentale şi un set de zece responsabilităţi profesionale.
Principii fundamentale
Principiul priorităţii bunăstării pacientului. Se bazează pe angajamentul slujirii interesului pacientului. Altruismul contribuie la încredere, care este fundamentală pentru relaţia medic-pacient. Forţele de piaţă, presiunile societale şi exigenţele administrative nu trebuie să compromită acest principiu.
Principiul autonomiei pacientului. Medicii trebuie să respecte autonomia pacientului. Să fie sinceri cu pacienţii şi să le permită să decidă în cunoştinţă de cauză în legătură cu tratamentul propriu. Hotărârile pe care le iau pacienţii în legătură cu îngrijirea lor sunt primordiale, atât timp cât nu contravin eticii şi nu înseamnă solicitarea unor îngrijiri neadecvate.
Principiul dreptăţii sociale. Profesia medicală trebuie să promoveze dreptatea în sistem, inclusiv distribuţia echitabilă a resurselor de îngrijire. Medicii ar trebui să lucreze activ pentru a elimina discriminarea în îngrijirea sănătăţii, fie că se bazează pe rasă, gen, statut socio-economic, etnicitate, religie sau orice altă categorie socială.
Responsabilităţi profesionale
Competenţa. Medicii trebuie să se angajeze la învăţarea continuă şi să fie responsabili de menținerea cunoştinţelor medicale şi clinice şi a competenţelor de lucru în echipă, necesare pentru a furniza îngrijiri de calitate. În general, corpul medical trebuie să se asigure că toţi membrii săi sunt competenţi şi că au la dispoziţie mecanismele adecvate pentru a îndeplini acest obiectiv.
Sinceritatea față de pacienţi. Medicii trebuie să se asigure că pacienţii sunt informaţi în totalitate şi cu sinceritate înainte de a-şi da consimţământul pentru tratament şi după ce s-a efectuat tratamentul. Această cerinţă nu înseamnă că pacienţii trebuie să fie implicaţi în fiecare hotărâre măruntă legată de îngrijirea lor; mai degrabă, trebuie să li se permită să hotărască asupra tipului de tratament. Medicii trebuie, de asemenea, să recunoască faptul că uneori se produc erori medicale care dăunează pacienţilor. Ori de câte ori pacienţii sunt vătămaţi ca urmare a îngrijirilor medicale, ei trebuie informaţi imediat, fiindcă altfel încrederea pacientului şi a societăţii sunt grav compromise. Raportarea şi analiza erorilor medicale formează baza pentru strategii adecvate de prevenire şi îmbunătăţire a serviciilor şi pentru despăgubiri adecvate faţă de părţile vătămate.
Confidenţialitatea. Pentru a câştiga încrederea pacienţilor este nevoie de măsuri de asigurare a confidenţialităţii. Angajamentul este valabil şi pentru discuţiile cu persoanele care acţionează în numele pacientului atunci când nu este în măsură să îşi dea consimţământul. Respectarea angajamentului la confidenţialitate este acum mai presantă ca niciodată, având în vedere larga răspândire a utilizării sistemelor informatice pentru înregistrarea datelor pacienţilor şi disponibilitatea tot mai mare a informaţiilor genetice. Totuşi, medicii recunosc că angajamentul lor pentru confidenţialitate lasă uneori întâietate interesului public (de exemplu, când pacienţii pun pe altcineva în pericol).
Păstrarea unei relaţii adecvate cu pacienţii. Având în vedere inerenta vulnerabilitate şi dependenţă a pacienţilor, anumite relaţii între medici şi pacienţi trebuie evitate. Îndeosebi, medicii nu trebuie să exploateze niciodată pacienţii pentru a obţine favoruri sexuale, câştiguri financiare personale sau alte scopuri private.
Îmbunătăţirea calităţii îngrijirii. Medicii trebuie să fie dedicaţi îmbunătăţirii continue a calităţii îngrijirilor. Angajamentul implică nu doar menţinerea competenţelor clinice, ci şi colaborarea cu alţi profesionişti pentru a reduce erorile medicale, a spori siguranţa pacienţilor, a reduce suprautilizarea resurselor medicale şi a optimiza rezultatele îngrijirilor. Medicii trebuie să participe activ la elaborarea unor indicatori mai buni ai calităţii îngrijirilor şi la folosirea acestora pentru a evalua în mod curent performanţa tuturor persoanelor, instituţiilor şi sistemelor responsabile de furnizarea îngrijirilor medicale. Medicii, individual și la nivel de organizație profesională, trebuie să-şi asume răspunderea pentru crearea şi implementarea mecanismelor pentru îmbunătăţirea continuă a calităţii îngrijirilor.

                            CONTINUARE?..........................

ROMANIA-MEDICINA-MALPRAXIS-REGRES-SEC 21................
Poate va intrebati ce au in comun cei cinci termeni din titlu !? Hai sa va spun...
Eu de felul meu sunt o fiinta ce nu are frica decat de Divinitate si de "echilibrul naturii"(pentru cei atei). In rest nu prea ma inspaimanta absolut nimic altceva. Insa...incepand cu sfarsitul acestui an cred ca voi mai adauga ceva pe aceasta "lista". Si anume : MEDICII din ROMANIA.
Am ajuns in secolul XXI... Conform unor principii si teorii din domeniul logicii ,coroborate cu studii sociologice si stiintifice , intreaga umanitate evolueaza de la an la an... si din ce in ce mai acelerat.
Se pare ca la noi romanii,mai ales in domeniul medical, se intampla tocmai invers.
Cuuummm? Nu ma credeti? Pai lasati-ma sa imi duc vorbele pana la capat...
Voi incerca sa fiu pe cat de scurt posibil...

1.Conform datelor statistice, in ultimii ani a crescut mortalitatea in randul pacientilor spitalelor din Romania . Conform acelorasi statistici a crescut numarul de decese datorate neatentiei medicilor(culpei medicale-malpraxisului) , neacordarii atentiei medicale necesare(neglijenta si superficialitate profesionala din partea medicilor) si chiar decese datorate unor greseli stupide din partea unor medici(cum ar fi diagnosticarea gresita sau superficiala).

2.Noile generatii de absolventi ai Scolilor si Facultatilor de Specialitate sunt din ce in ce mai slab pregatiti si mult sub nivelul generatiilor de medici de acum cativa ani. Uimitor este ca de la an la an aceasta stare de fapt se agraveaza.

3.Dotarea performanta in spitalele romanesti este in totalitate absenta. Dotarea in limitele bunului simt a spitalelor din Romania este prezenta doar in cateva locatii mai importante din tara. Spitalele si clinicile DE STAT romanesti sunt din ce in ce mai insalubre si mai prost administrate.

4.Oamenii au din ce in ce mai putina incredere in sistemul medico-sanitar romanesc. Din ce in ce mai multe persoane(cei care isi permit dpdv financiar) prefera ca pana si o nastere banala sa o faca undeva in afara tarii noastre(foarte multe femei insarcinate,au ales sa isi nasca copiii,anul acesta, in Ungaria sau in alte tari vecine) ,sau aleg clinicile particulare...(Oare exista vreun interes privat care saboteaza cu buna stiinta sistemul medical de stat?!?!?)

5.De la an la an sistemul medical din Romania este implicat in diferite cazuri de coruptie ,abuzuri sau cazuri de incompetenta ...

~~~~~
Exemple si Argumente:

- De curand a fost mediatizat un caz in care, datorita neglijentei si superficialitatii(sa nu folosesc cuvinte jignitoare) medicilor , o mama a nascut un copil cu multiple handicapuri grave. Copilul ar fi trebuit sa se nasca perfect normal dar ,datorita unor medici incompetenti, a ramas cu multiple handicapuri iremediabile si chiar cu mari sanse de a nu supravietuii multa vreme...

- Se pare ca daca ai bani destui poti termina o facultate de specialitate(sau orice alta scoala) fara griji. Daca indesi "caramida" in buzunarul cui trebuie, treci prin examenele din timpul facultatii fara probleme. Pai si ne mai intrebam de ce astazi exista medici care nu cunosc a cui formula este H2O sau H2SO4 ? Ne mai miram cum se face ca te duci la medic cu dureri si semne clare de apendicita, iar medicul iti spune ca ai anexita(Asta s-a intamplat cu o buna prietena a mea... Noroc cu o asistenta care a observat, a doua zi, starea din ce in ce mai grava a pacientei, dupa ce medicul de garda o internase cu diagnostic de raceala la ovare..Noroc ca respectiva asistenta stia "mersul" si a insistat pe langa "domnii" medici -contra unei mici atentii- sa se mai uite inca odata la pacienta....Si uite asa au operat-o gasind o minunata peritonita ce deja plesnise... Cateva ore si i-ar fi fost fatala. A stat ea cu sonda prin abdomen vreo doua saptamani? A stat...) ?
Alt caz poti vedea in stirea de aici(foarte recenta) : " Un medic iesean a efectuat un chiuretaj unei femei care nu era insarcinata" . .. sau chiar in cea de aici :"Pneumonia(sau medicii?) a ucis un tanar de doar 30 de ani, in spital" . (eu stiam ca pneumonia nu mai ucide de ani de zile)
Ce sa mai vorbim despre vestitul caz Ciomu , despre cazurile in care medicii isi uita instrumentele prin pacientii proaspat operati,despre exagerat de multele decese suspecte de prin maternitatile tarii , sau despre salvarile fara dotari si fara medici(de multe ori chiar fara asistente medicale)... Asadar se pare ca de la an la an fiecare roman devine un posibil "DOMN LAZARESCU".
Eeehhhh.... Si uite de aceea IMI ESTE GROAZA SA MAI MERG LA MEDIC. Mai bine ma las in mainile "selectiei naturale" si a Mamei Natura. Deh...Dumnezeu cu mila !!! Vorba bancului referitor la profesionalismul si la pregatirea medicilor de astazi, o sa mor de limbrici:
" La doctor vine un pacient cu dureri in furca pieptului. Dupa consult: Medicul: - E clar ! Ai limbrici. Ii face reteta si pleaca omul la farmacie. Urmatorul pacient vine cu dureri de stomac. Acelasi consult, concluzia: - E clar ! Ai limbrici. Urmatorul pacient vine cu dureri abdominale. Acelasi diagnostic, limbrici. La un moment dat vine un pacient schiop. Dupa consult, medicul: - Domnule, dumneata ai limbrici. Pacientul: - Cum !? Pai eu am venit ca mi-am rupt piciorul ! - Si cum anume ti-ai rupt piciorul ? - Am vrut sa reglez antena TV de pe casa, m-am dezechilibrat si am cazut. - Pai vezi? Ti-am spus ca ai limbrici. Ce te-a mancat in fund sa te urci pe casa? "


Post Scriptum:

Cu riscul de a fi acuzat de "anti-semitism" voi aduga aici cateva spilcuiri dintr-un caz mai special si destul de socant,de acum ceva vreme, ce m-a umplut de indignare si scarba.

"Moartea vine cu salvarea particulara"

Un batran si-a dat duhul sub ochii doctorului de pe Ambulanta Federatiei Comunitatii Mozaice care a refuzat sa-i acorde primul ajutor * Rodica Pepenel a invocat faptul ca Salvarea e particulara * Desi nu a coborat din masina pentru a-l consulta pe Nicolae Popescu, cazut pe trotuar in centrul Bucurestiului, Pepenel l-a anuntat pe directorul Policlinicii Comunitatii ca omul este mort * Declaratiile martorilor, unui politist si ale farmacistilor de la Sensiblu contrazic afirmatiile doctorului *" [ZIUA /15 aprilie 2004 ]

" (...) Un barbat a murit cu zile in centrul Bucurestiului. A cazut pe strada chiar vizavi de Intercontinental, langa farmacia Sensiblu, fara nici un sunet si fara sa mai poata scoate un cuvant si sa ceara ajutor. Respira incet, si din cand in cand, parca suspina.(...)
 Din multimea care se stransese in jurul bietului om, la un moment dat, cineva a indicat la nici 15 de metri o Salvare parcata. Soferul se afla inauntru. Un barbat s-a indreptat catre Dacia break si a cerut ajutor. Oarecum agasat, soferul a replicat: 'Nu stiu dom'le, eu sunt soferul, doamna doctor se afla la etajul 9, trebuie sa vina, ca se afla la un pacient'. Soferul a refuzat sa telefoneze cadrului medical, spunand in plus ca nu stie numarul si ca nu poate face nimic, ca nici macar nu are statie. El a insistat de altfel ca echipajul este privat. Nu a dorit sa spuna nici macar de ce companie apartine desi a fost intrebat la ce numar de telefon s-ar putea suna si formula un apel. Nimic. Soferul a ramas imperturbabil in masina, blocand chiar usile, pentru ca il deranja multimea. Ulterior s-a aflat ca Salvarea apartine Federatiei Comunitatii Mozaice iar soferul se numeste Alexandru Ciobanu. La nici cinci minute, a aparut 'doamna doctor' Rodica Pepenel care, la fel de blazata si deloc impresionata de multimea care fremata in jurul ei, a intrat in masina si nici macar nu se uita la cei care tipau la ea prin geam. Mai multe femei au rugat-o sa coboare sa se uite la cel cazut in strada, insa, prin geamul intredeschis al ambulantei blocate de persoanele din zona, a replicat ca este o salvare particulara si ca aceste consultatii costa. O farmacista i-a promis ca ii da ea bani numai sa coboare din masina. Nici asa nu a mers. Treptat, in doar cateva secunde, multimea a devenit furioasa. Au inceput sa strige la doctorita respectiva si sa loveasca ambulanta. 'Vrei bani? Iti dam bani, numai coboara! Daca era maica-ta? Fa ceva! Nu ai depus un juramant? Nu ai auzit de juramantul lui Hipocrat? De ce esti medic? Nu sa salvezi vieti? Fa ceva!! Te vede Dumnezeu!'.... " [ZIUA / 15 aprilie 2004] :( Restul veti putea citi AICI !
Uitasem sa mentionez cazul in care cativa jurnalisti ("pusi pe sotii" )s-au prezentat la medic (pentru analize) aducand cu ei in loc de urina ,suc sau apa colorata (in recipientul specific acestui tip de analize)... Caz in care profesionalismul si seriozitatea medicilor si-a aratat adevarata fatza romaneasca... Adica dupa ce analizele "au fost efectuate"(cu sarg si competentza) raspunsul a fost dat: "SUNTETI SANATOS/SANATOASA TUN. Analizele au iesit bine,iar cele ale urinei au iesit perfecte... "


0 ELUCUBRATII MAI DIHAI DECAT CEA DE MAI SUS:
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DIN NOU DESPRE FEG,SI CEVA NOU DESPRE...

FEG si „Henri Coanda”, tepe marca ARACIP Absolventii de liceu din Mures, momiti de doua scoli postliceale cu activitate dubioasa. Desi nu detin deocamdata niciun fel de autorizatie din partea Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), scolile Postliceale FEG si „Henri Coanda” au început bine mersi înscrierile pentru mai multe specializari medicale pentru anul scolar 2011-2012, la sediul Grupului scolar „Ion Vlasiu”, respectiv la cel al Grupului scolar „Avram Iancu” din Târgu-Mures. Ajung în curtea Grupului scolar „Ion Vlasiu”, fostul Liceu Forestier. Întreb unde ma pot înscrie la scoala Postliceala FEG, iar portarul ma îndruma catre secretariat. Într-un spatiu care seamana mai degraba a camara decât a secretariat se afla o doamna foarte amabila care paleste brusc atunci când îi spun motivul vizitei. 
- Sunteti autorizati?, întreb.
- Da, avem autorizatii de la SANEPID, de la Minister..., raspunde secretara. 
- si unde e autorizatia? Conform legii sunteti obligati…

Iulia Vantur inlocuita de Pro TV cu Tudor Tomos? Prezentatoarea ar putea juca la Bollywood

Idila Iuliei Vantur cu starul indian Salman Khan a facut-o pe vedeta Pro TV sa stea in India doua luni. In aceste conditii, sefii din Pache Protopopescu s-au gandit sa o inlocuiasca, scriu cei de la Click. Astfel, cel care i-ar lua locul ar fi reporterul de teren Tudor Tomos. Mai probabil ar fi insa ca mutarea sa fie pe moment, stiut fiind ca cei de la Pro TV mizezaza in general pe prezentatoare agreabile. Iulia Vantur ar putea vira spre Bollywood unde relatia cu Salma Khan ar propulsa-o in productii cinema.

Sirenele – mit sau REALITATE

Sirenele – mit sau REALITATE
Au fermecat marinari cu cântecul lor, prinţi – cu frumuseţea lor şi oameni de ştiinţă – cu trupul de om şi peşte. Vorbim de sirene, binecunoscute nouă din primii ai copilăriei din povestea lui Hans Christian Andersen şi, mai târziu, din muzica lui Felix Mendelssohn, din filme, picturi şi alte scrieri. Dincolo de poveşti, filme şi muzică, să ştiţi că oamenii au înotat alături de sirene, le–au dus оn muzee sau le–au făcut filmuleţe pe care le–au postat pe Internet, aşa că o întrebare se ridică: sunt sirenele creaturi mitologice sau chiar există?
Înainte de a începe povestea sirenelor, e necesară o diferenţiere între accepţiunile acestui termen în limba română. Pe de o parte, sirene sunt denumite creaturile mitologice jumătate femei, jumătate păsări, care trăiau pe insule înconjurate de stânci şi ademeneau marinarii cu cântecul lor, până când corăbiile acestora naufragiau. Astfel sunt sirenele descrise în mitologia greacă şi în cea romană. Sub aceeaşi denumire…