Treceți la conținutul principal

FEG: DIPLOME DE STERS LA FUND

Cristi Stanciu
• In urma unui control demarat de institutiile abilitate, clanul deputatului PSD Anghel Stanciu risca sa ramana fara principala afacere in jurul careia si-a cladit intreaga avere • FEG, fundatia controlata de clanul Stanciu, a scos absolventi de cursuri postliceale pe banda rulanta, a eliberat, contra unor sume de bani, diplome fara ca nimeni sa stie daca absolventii au trecut intr-adevar pe la cursuri si au fost calificati pentru vreo meserie • "Nici un program de formare profesionala nu poate fi finalizat fara un examen desfasurat conform metodologiei, cu participarea comisiei examinatoare", a mentionat Andrei Buiceag, presedinte al comisiei judetene de autorizare • "Ce vreti, sa ma faceti praf?", a reactionat Anghel Stanciu

Un control demarat de institutiile statului la Fundatia FEG, controlata de familia deputatului PSD Anghel Stanciu, este pe cale sa dezvaluie modul in care aceasta organizatie a functionat ani la rand. Pe scurt, fara un control adevarat din partea institutiilor abilitate, FEG a scos absolventi de cursuri postliceale pe banda rulanta, a eliberat, contra unor sume de bani, diplome fara ca nimeni sa stie daca absolventii au trecut intr-adevar pe la cursuri si au fost calificati pentru vreo meserie. O tiparnita de diplome, un robinet cu bani pentru Clanul Stanciu - aceasta este radiografia activitatii desfasurate de FEG, dupa cum rezulta din cele constatate de Agentia Judeteana de Prestatii Sociale. Mai multi ieseni risca sa ramana cu buza umflata, dupa ce cursurile absolvite de acestia, cu specializarea de tehnician maseur, ar putea ramane fara acreditare. Motivul il constituie obiceiul reprezentantilor FEG de a ignora legislatia. Sefii fundatiei au trecut note din burta celor care s-au inscris la cursurile de maseur, iar ulterior le-au cerut reprezentantilor institutiilor abilitate sa semneze fisele de examinare, ca si cum ar fi fost prezenti la procedura de evaluare a absolventilor.

Cum s-a incercat fentarea

Reprezentantii FEG au depus, la inceputul acestei luni, la secretariatul tehnic al comisiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor a judetului Iasi din cadrul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Iasi, o adresa prin care anuntau stabilirea datei pentru examenul final al programului de formare profesionala tehnician maseur. In baza unei prevederi legale, comisia de autorizare a stabilit componenta comisiei de examinare, care, conform metodologiei, ar fi urmat sa participe in calitate de examinatori la testul final pentru viitorii maseuri. La jumatatea acestei luni, presedintele comisiei de examinare, Lavinia Scripcaru, a informat secretariatul tehnic al comisiei de autorizare ca a fost contactata telefonic de reprezentantii FEG pentru a se prezenta la sediul Fundatiei, in scopul de a completa o serie de dosare. Angajatii FEG au prezentat atunci documentatia de concurs, dar, spre surprinderea presedintelui de comisie, acesta fusese deja sustinut. Laviniei Scripcaru i s-a propus doar sa semneze actele finale, desi comisia nu participase la desfasurarea concursului. Cum nici un program de formare profesionala nu poate fi finalizat fara un examen conform metodologiei, cu participarea expresa a comisiei examinatoare, concursul a fost declarat ilegal de catre cei care intentionau sa acrediteze cursul de calificare profesionala. Urmare a sesizarii facuta de presedintele comisiei, s-a decis demarare a unui control a activitatii FEG, in vederea clarificarii aspectelor care au condus la incalcarea legislatiei in vigoare.

S-au facut ca ploua

Reprezentantii FEG s-au gandit imediat sa dreaga busuiocul, trimitand la secretariatul tehnic al comisiei un prim fax prin care se cerea schimbarea datei de examen. Conducerea Fundatiei si-a asumat, practic, prin acest demers, incalcarea legislatiei in domeniu. Controlul demarat de comisia judeteana de autorizare urmareste sa stabileasca modul in care au fost sustinute cursurile, precum si modul in care au fost examinati absolventii. In prezent, FEG risca sa-i fie retrasa autorizatia de functionare. Exista informatii conform carora aceste practici de sfidare a prevederilor legale sunt o preocupare obisnuita in cadrul FEG. Mai mult decat atat, se pare ca Fundatia nu obisnuieste sa plateasca serviciile prestate de examinatori. Practic, pentru zece diplome tiparite, FEG incaseaza 60 milioane lei vechi. In cazul in care comisia judeteana de acreditare va dispune ridicarea autorizatiei pentru cursurile de tehnician-maseur, zece ieseni se vor trezi ca au aruncat pe fereastra 6 milioane lei vechi si au pierdut de pomana doua luni, cat a durat cursul de calificare pentru aceasta specializare. "Decizia finala va apartine Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor, care va analiza sesizarea depusa de comisia ieseana. Nici un program de formare profesionala nu poate fi finalizat fara un examen desfasurat conform metodologiei, cu participarea comisiei examinatoare", a mentionat Andrei Buiceag, presedinte al comisiei judetene de autorizare.

Se fac inscrieri

Fundatia face in continuare inscrieri pentru specializarea care ar putea sa fie declarata ilegala. Un curs poate dura de la doua luni la doi ani, in functie de nivelul de perfectionare, si scoate din buzunarul fiecarui iesean care doreste sa se specializeze in arta masajului sase sute lei. Singura conditie pentru inscrierea la scoala de tehnician-maseur este ca viitorul cursant sa fie absolvent de liceu cu diploma de bacalaureat. Sefii FEG arunca vina pe comisia de examinare, care, spun acestia, nu si-a indeplinit sarcinile. "Neregula nu este a noastra, ci a comisiei. Examenul final s-a anulat si va fi cat de curand reluat, insa numai din cauza ca la examinare s-au prezentat doar doi membri din cadrul comisiei de examinare. Sper sa scrieti exact ce va declar eu si nu altceva", a explicat Cristian Stanciu, fiul deputatului Anghel Stanciu. Creierul afacerii nu pare sa stie nimic despre neregulile din interiorul FEG. "Nu eu sunt cel care se ocupa de FEG. Nu stiu nimic, am multe alte probleme pe cap. Ce vreti, sa ma faceti praf?", a intrebat Anghel Stanciu.

Galerie foto

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DIN NOU DESPRE FEG,SI CEVA NOU DESPRE...

FEG si „Henri Coanda”, tepe marca ARACIP Absolventii de liceu din Mures, momiti de doua scoli postliceale cu activitate dubioasa. Desi nu detin deocamdata niciun fel de autorizatie din partea Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), scolile Postliceale FEG si „Henri Coanda” au început bine mersi înscrierile pentru mai multe specializari medicale pentru anul scolar 2011-2012, la sediul Grupului scolar „Ion Vlasiu”, respectiv la cel al Grupului scolar „Avram Iancu” din Târgu-Mures. Ajung în curtea Grupului scolar „Ion Vlasiu”, fostul Liceu Forestier. Întreb unde ma pot înscrie la scoala Postliceala FEG, iar portarul ma îndruma catre secretariat. Într-un spatiu care seamana mai degraba a camara decât a secretariat se afla o doamna foarte amabila care paleste brusc atunci când îi spun motivul vizitei. 
- Sunteti autorizati?, întreb.
- Da, avem autorizatii de la SANEPID, de la Minister..., raspunde secretara. 
- si unde e autorizatia? Conform legii sunteti obligati…

Iulia Vantur inlocuita de Pro TV cu Tudor Tomos? Prezentatoarea ar putea juca la Bollywood

Idila Iuliei Vantur cu starul indian Salman Khan a facut-o pe vedeta Pro TV sa stea in India doua luni. In aceste conditii, sefii din Pache Protopopescu s-au gandit sa o inlocuiasca, scriu cei de la Click. Astfel, cel care i-ar lua locul ar fi reporterul de teren Tudor Tomos. Mai probabil ar fi insa ca mutarea sa fie pe moment, stiut fiind ca cei de la Pro TV mizezaza in general pe prezentatoare agreabile. Iulia Vantur ar putea vira spre Bollywood unde relatia cu Salma Khan ar propulsa-o in productii cinema.

Sirenele – mit sau REALITATE

Sirenele – mit sau REALITATE
Au fermecat marinari cu cântecul lor, prinţi – cu frumuseţea lor şi oameni de ştiinţă – cu trupul de om şi peşte. Vorbim de sirene, binecunoscute nouă din primii ai copilăriei din povestea lui Hans Christian Andersen şi, mai târziu, din muzica lui Felix Mendelssohn, din filme, picturi şi alte scrieri. Dincolo de poveşti, filme şi muzică, să ştiţi că oamenii au înotat alături de sirene, le–au dus оn muzee sau le–au făcut filmuleţe pe care le–au postat pe Internet, aşa că o întrebare se ridică: sunt sirenele creaturi mitologice sau chiar există?
Înainte de a începe povestea sirenelor, e necesară o diferenţiere între accepţiunile acestui termen în limba română. Pe de o parte, sirene sunt denumite creaturile mitologice jumătate femei, jumătate păsări, care trăiau pe insule înconjurate de stânci şi ademeneau marinarii cu cântecul lor, până când corăbiile acestora naufragiau. Astfel sunt sirenele descrise în mitologia greacă şi în cea romană. Sub aceeaşi denumire…