Treceți la conținutul principal

Canibalismul în secolul 21


(w540) Empanada

Recenta arestare a unui număr de trei indivizi din Brazilia, suspectaţi că ar fi gătit şi comercializat empanadas (fel de mâncare constând în pâine sau un produs de patiserie umplut cu carne, brânză şi legume, răspândit în America Latină, vestul Europei şi Asia de Sudest) umplute cu carne de om, atrage atenţia asupra existenţei canibalismului în lumea contemporană.
Canibalismul (din spaniolesc-ul canibal însemnând mâncător de oameni) sau antropofagia (din greacă) a fost semnalat în ultimii ani în special în Brazilia, celebru fiind în acest sens un caz din 1994, care semnala un număr de 250 de oameni din Olinda, suburbie săracă a capitalei regiunii braziliene Pernambuco, Recife, care mâncau rămăşiţe umane din groapa de gunoi a oraşului.
Responsabile de acest obicei au fost găsite sărăcia şi lipsa de eficacitate în aplicarea legilor, însă „canibalismul este un comportament etiologic răspândit între primate…probabil că practicarea canibalismului la genul Homo se datorează lipsei resurselor în momente critice” afirmă Isabel Cáceres, paleoecolog al Universităţii Rovira i Virgili, care a studiat fenomenul, mergând cu până la 780.00 de ani în urmă în istoria strămoşilor noştri.
Până spre sfârşitul secolului 18 corpul uman era acceptat ca agent terapeutic, cele mai populare tratamente fiind pe bază de carne, oase sau sânge uman, potrivit cercetătorului britanic Richard Sugg. Medicina modernă a demonstrat însă că mâncarea propriilor semeni nu numai că nu are vreun beneficiu terapeutic, dar poate duce la apariţia unor boli, precum Prion sau encefalita spongiformă.
Totuşi, în speţa de faţă, a „empanadas din carne umană”, canibalismul are mai degrabă o însemnătate religioasă decât una medicinală sau tradiţională, unul dintre acuzaţi mărturisind că a omorât două femei, le-a mâncat o parte din organe, iar resturile le-a folosit la prepararea plăcintelor, pe care le-a vândut, sub motivaţia că a făcut aceste fapte pentru a purifica şi proteja oamenii pentru a-i trimite la Dumnezeu.
La fel, în celebrul caz din Germania, din urmă cu zece ani, în care Armin Meiwes, supranumit de presă Der Metzgermeister (maestrul măcelar) a ucis un tânăr, l-a gătit şi l-a mâncat, cu acordul acestuia din urmă, canibalismul a avut un rol ritualic, însă de această dată de natură sexuală. Inspiraţi de această „poveste”, cei din trupa germană rock Rammstein au compus piesa „Mein Teil” (porţia mea), sub refrenul “Denn du bist, was du isst und ihr wisst, was es ist” (eşti ceea ce mănânci).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DIN NOU DESPRE FEG,SI CEVA NOU DESPRE...

FEG si „Henri Coanda”, tepe marca ARACIP Absolventii de liceu din Mures, momiti de doua scoli postliceale cu activitate dubioasa. Desi nu detin deocamdata niciun fel de autorizatie din partea Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), scolile Postliceale FEG si „Henri Coanda” au început bine mersi înscrierile pentru mai multe specializari medicale pentru anul scolar 2011-2012, la sediul Grupului scolar „Ion Vlasiu”, respectiv la cel al Grupului scolar „Avram Iancu” din Târgu-Mures. Ajung în curtea Grupului scolar „Ion Vlasiu”, fostul Liceu Forestier. Întreb unde ma pot înscrie la scoala Postliceala FEG, iar portarul ma îndruma catre secretariat. Într-un spatiu care seamana mai degraba a camara decât a secretariat se afla o doamna foarte amabila care paleste brusc atunci când îi spun motivul vizitei. 
- Sunteti autorizati?, întreb.
- Da, avem autorizatii de la SANEPID, de la Minister..., raspunde secretara. 
- si unde e autorizatia? Conform legii sunteti obligati…

Iulia Vantur inlocuita de Pro TV cu Tudor Tomos? Prezentatoarea ar putea juca la Bollywood

Idila Iuliei Vantur cu starul indian Salman Khan a facut-o pe vedeta Pro TV sa stea in India doua luni. In aceste conditii, sefii din Pache Protopopescu s-au gandit sa o inlocuiasca, scriu cei de la Click. Astfel, cel care i-ar lua locul ar fi reporterul de teren Tudor Tomos. Mai probabil ar fi insa ca mutarea sa fie pe moment, stiut fiind ca cei de la Pro TV mizezaza in general pe prezentatoare agreabile. Iulia Vantur ar putea vira spre Bollywood unde relatia cu Salma Khan ar propulsa-o in productii cinema.

Sirenele – mit sau REALITATE

Sirenele – mit sau REALITATE
Au fermecat marinari cu cântecul lor, prinţi – cu frumuseţea lor şi oameni de ştiinţă – cu trupul de om şi peşte. Vorbim de sirene, binecunoscute nouă din primii ai copilăriei din povestea lui Hans Christian Andersen şi, mai târziu, din muzica lui Felix Mendelssohn, din filme, picturi şi alte scrieri. Dincolo de poveşti, filme şi muzică, să ştiţi că oamenii au înotat alături de sirene, le–au dus оn muzee sau le–au făcut filmuleţe pe care le–au postat pe Internet, aşa că o întrebare se ridică: sunt sirenele creaturi mitologice sau chiar există?
Înainte de a începe povestea sirenelor, e necesară o diferenţiere între accepţiunile acestui termen în limba română. Pe de o parte, sirene sunt denumite creaturile mitologice jumătate femei, jumătate păsări, care trăiau pe insule înconjurate de stânci şi ademeneau marinarii cu cântecul lor, până când corăbiile acestora naufragiau. Astfel sunt sirenele descrise în mitologia greacă şi în cea romană. Sub aceeaşi denumire…