vineri, 18 aprilie 2014

Actorul care l-a transformat pe Iisus intr-un sex simbol.De-a lungul timpului, cinematografia mondiala a fost fascinata de povestea lui Iisus. De la capodopera lui Zeffireli, "Iisus din Nazaret" si pana la contoversatul "Patimile lui Hristos" (2004) figura lui Iisus apare intr-o puzderie de filme, mai mult sau mai putin credibila. In constiinta cinefililor, actorul Robert Powell ramane insa Iisus din Nazaret.

Intr-un interviu din 1992 acordat celor de la Daily Mail, Robert Powell a vorbit extrem de sincer despre viata sa:  "Imbatranirea nu ma sperie. Stiu ca s-a schimbat cariera mea, dar am incercat sa ma mentin profesional atat de mult cat am putut. In cei 27 de ani de cariera, am avut si succes, dar m-am implicat si in proiecte in care am crezut si care mi-au inselat asteptarile."

Actorul n-a pretuit la inceput rolul primit: "Nici macar nu m-am dus la auditie, cred ca era aroganta tipica celor de varsta mea. Dar pana la urma am facut un test. Cand m-am uitat in oglinda, mi-am dat seama ca ma uit cu adevarat la Iisus. A fost ceva magic. De la par si pana la silueta eram Iisus Hristos, a fost un moment extraordinar" a spus Powell intr-un interviu din 2000 pentru The Express.

Mini-seria "Jesus of Nazareth"  de 6 ore si jumatate a devenit o bijuterie a cinematografiei: "Cred ca farmecul acestui film consta in faptul ca nu ne adresam unui public limitat, am incercat sa oferim o imagine pentru toate culturile si publicurile. Am ramas impresionat de cele 10.000 de scrisori in care fanii imi scriau <<Esti asa cum ne-am imaginat ca ar fi fost El>> ". Dar nu toti au fost multumiti de el. Dennis Potter, scenarist de piese de teatru, l-a descris pe Powell ca fiind "constipat". "Acesta este cuvantul pe care nu am sa-l uit si il voi lua cu mine in mormant. Pentru asta, n-am sa-l uit niciodata pe Potter" a fost reactia lui Powell,

La inceput, Powell, care avea 33 de ani cand l-a jucat pe Iisus, a vrut sa ii dea o latura umana personajului sau, dar a ajuns la concluzia: cu cat il face mai uman, cu atat ii fura din divinitate. Powell a fost cu totul fascinat de rolul sau, pe care a vrut sa-l joace in asa fel incat fiecare individ sa fie atins intr-un fel sau altul de el. Acesta a ramas impresionat total de o scena care-l bantuie si acum, cea in care se afla pe cruce. "Eram doar eu si echipa de filmare, alaturi de ceilalti actori, erau toti emotionati si plangeau, iar eu imi auzeam vocea ca un ecou printre acei munti. Cred ca acea scena este cel mai bine scrisa din istorie".

Dupa Iisus din Nazaret, Robert Powell a continuat sa fie activ, inclusiv pe micile ecrane, insa n-a reusit niciodata sa se desprinda de imaginea care i-a marcat pentru totdeauna cariera. Si dupa 35 de ani actorul britanic continua sa fie asociat cu rolul din pelicula lui Zeffirelli, iar fanii nu vor uita niciodata interpretarea sa magnifica.

Actorul care l-a transformat pe Iisus intr-un sex simbol. Ce s-a intamplat cu 12 dintre actorii care l-au jucat pe Hristos in filme

Niciun comentariu: