Treceți la conținutul principal

Drama celor sapte eroi din Muntii Apuseni

Portretul EROILOR carora statul roman nu le-a oferit nici macar siguranta propriei vieti. Cine sunt medicii din avion

acum 7 zile 12 ore
Embed: 
O tara intreaga se mandreste in ultimul an cu performantele uluitoare ale celor care au dovedit ca in sistemul medical romanesc exista compasiune, curaj si daruire pana aproape de sacrificiu.
Echipele de asistenti si de medici specialisti in transplant nu primesc insa, de la statul roman, un minimum de sustinere ca isi urmeze vocatia si sa salveze vieti.
Drama celor sapte eroi ar trebui sa fie un dus rece pentru sefii din sanatate, care le-au promis conditii decente si siguranta, dar nu s-au tinut de cuvant. 
61454329Povestea medicior eroi romani care si-au riscat viata zburand cu un avion vechi de 45 de ani ca sa-si salveze pacientii61454528Portretul EROILOR carora statul roman nu le-a oferit nici macar siguranta propriei vieti. Cine sunt medicii din avion
La gala CSID din noiembrie, pe scena a urcat echipa de transplant de la Fundeni. Eroii, medici, piloti si asistente, au fost premiati pentru o munca ce ii aduce uneori, la fel ca si luni, aproape de moarte.

"Suntem bine, suntem toti bine." - doctor Radu Zamfir, prin telefon, pentru Stirile ProTV.
Printre ei se afla si chirurgul Radu Zamfir, cel care, dupa avantul transplantului, e trimis de profesorul Irinel Popescu chiar si la 5 prelevari de ficat in toata tara, in 24 de ore.
Este tatal unei fetite si cel care a inceput, dupa accident, alaturi de medicul chirurg Valentin Calu de la spitalul Elias, sa dea primul ajutor celor raniti.
medici avion
"Am cazut cu avionul. Incerc sa-i ajut pe ceilalti" - doctor Radu Zamfir, prin telefon, pentru Stirile ProTV.
Tinta lor era Oradea, unde erau asteptati sa preia organele unei donatoare aflate in moarte cerebrala.
"Ei urmau sa preleveze ficatul si corneea, iar echipa de la Cluj care a venit cu o ambulanta o sa preleveze rinichii. Profesorul Lucan si-a trimis o echipa de la Cluj.", a declarat doctor Carmen Pantis.
Acum, la Bucuresti si la Cluj, 5 pacienti grav bolnavi asteapta cu infrigurare, o femeie urma sa primeasca ficatul, doi sunt alesi pentru transplant de rinichi, iar doi sperau sa isi recapete lumina ochilor.
Salvarea lor intarzie pentru ca unul dintre cele doua aparate vechi folosite in lipsa de alte solutii de Agentia Nationala de Transplant a dat gres.
Britten Norman Islander a depasit 45 de ani. Seneca are peste 20. Toamna trecuta, la un zbor Arad- Bucuresti, pilotii au fost nevoiti sa decoleze pe o vreme cumplita.
Era cat pe ce sa nu treaca muntii, asa ca o ambulanta i-a asteptat la Sibiu. Aterizand acolo ar fi pierdut insa ficatul pe care-l duceau la Fundeni. Asa ca au riscat.

"Astea le avem, cu astea ne descurcam. Totul e bine cand se termina cu bine." - Razvan petrescu, pilot.
Cu cele doua avioane reconditionate au facut, in 2013, de 3 ori mai multe curse umanitare ca inainte.

Medicii au trecut prin multe. In februarie s-a taiat caldura in zbor si au ajuns la sol cu trusele in brate, de teama ca solutiile de conservare sa nu congeleze. Chiar seful echipajului medical prabusit astazi spunea ca nu era primul incident de acest fel.

"Avem incredere in ei. Sunt niste piloti experimentati si ne-au scos din diverse situatii. Goluri de aer.", spunea Radu Zamfir.
Intre timp, un avion nou care a costat un milion de euro nu facuse nicio cursa pentru transportul organelor. Mai valoros pentru bolnavi a fost curajul pilotilor voluntari.
"A fost unul dintre visele pe care le-am avut. Cred ca a devenit obisnuinta, si daca e vreme urata ne concentram strict asupra misiunii.", spune Vicentiu Cosniceru, pilot.
Ramane asadar intrebarea: ce i-a facut pe acesti oameni alesi sa isi rateze azi misiunea? Vremea capricioasa sau lipsa de mijloace si de investitii sau, altfel spus, de respect pentru o munca nepretuita?
Am considerat ca acest subiect trebuie mediatizat.Va rog daca va va impresiona catusi de putin disribuitil mai departe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DIN NOU DESPRE FEG,SI CEVA NOU DESPRE...

FEG si „Henri Coanda”, tepe marca ARACIP Absolventii de liceu din Mures, momiti de doua scoli postliceale cu activitate dubioasa. Desi nu detin deocamdata niciun fel de autorizatie din partea Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), scolile Postliceale FEG si „Henri Coanda” au început bine mersi înscrierile pentru mai multe specializari medicale pentru anul scolar 2011-2012, la sediul Grupului scolar „Ion Vlasiu”, respectiv la cel al Grupului scolar „Avram Iancu” din Târgu-Mures. Ajung în curtea Grupului scolar „Ion Vlasiu”, fostul Liceu Forestier. Întreb unde ma pot înscrie la scoala Postliceala FEG, iar portarul ma îndruma catre secretariat. Într-un spatiu care seamana mai degraba a camara decât a secretariat se afla o doamna foarte amabila care paleste brusc atunci când îi spun motivul vizitei. 
- Sunteti autorizati?, întreb.
- Da, avem autorizatii de la SANEPID, de la Minister..., raspunde secretara. 
- si unde e autorizatia? Conform legii sunteti obligati…

Sirenele – mit sau REALITATE

Sirenele – mit sau REALITATE
Au fermecat marinari cu cântecul lor, prinţi – cu frumuseţea lor şi oameni de ştiinţă – cu trupul de om şi peşte. Vorbim de sirene, binecunoscute nouă din primii ai copilăriei din povestea lui Hans Christian Andersen şi, mai târziu, din muzica lui Felix Mendelssohn, din filme, picturi şi alte scrieri. Dincolo de poveşti, filme şi muzică, să ştiţi că oamenii au înotat alături de sirene, le–au dus оn muzee sau le–au făcut filmuleţe pe care le–au postat pe Internet, aşa că o întrebare se ridică: sunt sirenele creaturi mitologice sau chiar există?
Înainte de a începe povestea sirenelor, e necesară o diferenţiere între accepţiunile acestui termen în limba română. Pe de o parte, sirene sunt denumite creaturile mitologice jumătate femei, jumătate păsări, care trăiau pe insule înconjurate de stânci şi ademeneau marinarii cu cântecul lor, până când corăbiile acestora naufragiau. Astfel sunt sirenele descrise în mitologia greacă şi în cea romană. Sub aceeaşi denumire…

Costumi, tradizioni e superstizioni popolare rumena di Pasqua 2014

Costumi, tradizioni e superstizioni popolare rumena di Pasqua 2014
Vacanze di Pasqua è la più solenne delle vacanze è aumentata di anno che porta all'umanità la speranza della salvezza e della vita eterna attraverso il sacrificio di Gesù Cristo .
Costumi, tradizioni e superstizioni di Pasqua
Nella tradizione ortodossa , l'inizio della festa è contrassegnato con il digiuno per sette settimane . Ha un significato molto importante della Settimana Santa Giovedi Santo . Da questo giorno , gli abitanti si fermano lavoro nel campo e concentrarsi sulla casa e cantiere , per tutto pulito . Anche il Giovedi Santo , le donne cominciano a preparare pane e tintura delle uova .
PastePotrivit abitudini tradizione , alla mezzanotte tra Sabato e Domenica , le persone si svegliano dal sonno campane . Lavare con acqua pulita , mettere i loro vestiti prendiamo una candela e rivolgiamo alla chiesa dove il sacerdote , con il Vangelo e la croce in mano , seguita dalla processione di fedeli , viene con c…