Treceți la conținutul principal

DIN NOU DESPRE FEG,SI CEVA NOU DESPRE...

FEG si „Henri Coanda”, tepe marca ARACIP

Absolventii de liceu din Mures, momiti de doua scoli postliceale cu activitate dubioasa. Desi nu detin deocamdata niciun fel de autorizatie din partea Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), scolile Postliceale FEG si „Henri Coanda” au început bine mersi înscrierile pentru mai multe specializari medicale pentru anul scolar 2011-2012, la sediul Grupului scolar „Ion Vlasiu”, respectiv la cel al Grupului scolar „Avram Iancu” din Târgu-Mures.

Ziarul de Mures
Ajung în curtea Grupului scolar „Ion Vlasiu”, fostul Liceu Forestier. Întreb unde ma pot înscrie la scoala Postliceala FEG, iar portarul ma îndruma catre secretariat. Într-un spatiu care seamana mai degraba a camara decât a secretariat se afla o doamna foarte amabila care paleste brusc atunci când îi spun motivul vizitei. 
- Sunteti autorizati?, întreb.
- Da, avem autorizatii de la SANEPID, de la Minister..., raspunde secretara. 
- si unde e autorizatia? Conform legii sunteti obligati sa o aveti afisata la vedere, continui. 
- Îmi pare rau, dar autorizatia e la doamna directoare... O sa o afisam dupa ce apare în Monitorul Oficial, spune halucinant doamna. 
Nu-mi gasesc cuvintele la un raspuns atât de ilogic si întreb mai departe unde se vor tine cursurile.
- Aici, în liceu, primesc raspunsul.
- Unde mai exact? Trebuie sa aveti laboratoare de specialitate, clasa de demonstratii..., continui. 
- O sa avem..., insista secretara sa ma convinga ca totul e OK. 
- Dar trebuie sa aveti laborator pentru specializarea asistent medical de farmacie si de laborator... Nu se poate sa organizati înscrieri fara sa îndepliniti conditiile de calitate, insist la rândul meu.
- Asta nu-i o problema pentru noi... viitorul laborator se poate dota în 15 – 20 de minute, primesc din nou un raspuns absurd. Cum sa dotezi un laborator în 15 minute?!
Între timp se da alarma si discut telefonic cu una din sefele scolii din Târgu-Mures, dr. Nagy Emoke. „Autorizatie avem, dar nu e la noi ci la doamna Tofan de la Brasov. Avem si laboratoare de specialitate, precum si profesori si doctori care se vor ocupa de cursuri”, a spus aceasta.
„Henri Coanda” si „Avram Iancu”, incompatibili cu medicina
„Fundatia Cultural-Umanitara „Henri Coanda” Oradea, prin Filiala scoala Tehnica Postliceala „Henri Coanda” Târgu-Mures organizeaza, în anul scolar 2011-2012, cursuri postliceale în limbile româna si maghiara, pentru urmatoarele calificari profesionale: asistent medical generalist si asistent medical farmacie. scoala Postliceala functioneaza pe baza Ordinului Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului”, citesc un anunt la mica publicitate, într-un ziar local. Coincidenta, în text nu se specifica si numarul respectivului ordin. 
Din ratiuni de economie de timp decid sa nu ma mai deplasez la urmatoarea locatie. La urma urmei, ce fel de învatamânt cu specific medical poate avea loc la Grupul scolar „Avram Iancu”, unde au loc înscrierile? Sun incognito la numarul de telefon din anunt, ca si cum as dori sa ma înscriu la una din cele doua specializari, asistent medical generalist, respectiv asistent medical de farmacie. Aflu ca taxa de înscriere este de 50 lei/an, iar cea de scolarizare de 1.100 lei/an, cu posibilitatea achitarii în patru rate.
- Cursurile vor avea loc dupa-masa si practica la Spitalul Judetean, sunt informat de vocea placuta a secretarei.
- Aveti laboratoare de farmacie, sala de demonstratie?, întreb facând pe naivul.
- Da, la Spitalul Judetean se vor tine demonstratiile si practica pentru specializari, primesc raspunsul.
- E autorizata scoala?
- Da, da. Am început asa târziu înscrierile pentru ca am asteptat tot ce înseamna act oficial ca sa fie totul în regula.
- Daca lucrez pâna la ora 17 mai pot urma cursurile? Nu exista nicio formula?
- Nu stiu ce sa va spun... am sa va rog sa reveniti cu un telefon luni (azi – n.r.) si o sa discutam cu domnul director ce se poate face...
- Deci se poate face ceva...
- Presupun ca da...
Multumesc si închid telefonul, macinat de doua întrebari simple si totodata de bun simt. Cine a avut curajul sa acrediteze asemenea scoli? Oare ce parere au despre toate acestea cei care conduc destinele învatamântului?
ISJ Mures, legat de mâini de ARACIP
Inspectorul scolar general prof. Dumitru Matei a explicat ca Inspectoratul scolar Judetean (ISJ) Mures este practic legat de mâini în procesul acreditarii celor doua scoli, toata procedura de autorizare fiind realizata de ARACIP. „Pozitia Inspectoratului scolar legata de învatamântul privat este una clara si categorica: este luata în calcul ca alternativa la învatamântul public cu conditia ca baza materiala respectiv resursa umana sa fie cel putin la nivelul învatamântului de stat. Acolo unde învatamântul privat nu îndeplineste anumite conditii, sigur interventia noastra este limitata la un moment dat, este doar aceea de a monitoriza procesul instructiv – educativ, de a informa si solicita celor care i-au autorizat sau acreditat sa ia masurile necesare în vederea suspendarii sau anularii activitatii. Din pacate, competentele noastre sunt limitate în ceea ce priveste decizia în ceea ce priveste aceste institutii de învatamânt. Ma refer la modul în care se fac înscrierile, la taxe, la actul de management, la baza materiala si chiar la resursa umana. Toate acestea sunt evaluate de ARACIP si în functie de aceasta pot sau nu sa primeasca autorizatie de încredere care este premergatoare autorizatiei de acreditare”, a declarat prof. Dumitru Matei.
Potrivit acestuia, ISJ Mures nu are nimic împotriva celor doua scoli postliceale, însa cu conditia ca acestea sa ofere conditii de studiu cel putin la fel de optime în comparatie cu cele existente la celelalte scoli de profil din judet. „Legat de cele doua scoli, am auzit despre ele tangential, s-a solicitat înfiintarea unor filiale, mai exact puncte de lucru, si în Târgu-Mures. Nu ne putem opune la alternativa privata, dimpotriva o promovam dar în ideea unei competitii reale si corecte. Nu ne dorim ca un elev sa cada în capcana de a se înscrie la niste unitati de învatamânt care nu pot oferi instruire corespunzatoare, mai ales tinând seama ca scoala postliceala sanitara pregateste oameni care intervin în cazuri medicale care tin de viata sau de moarte”, a precizat prof. Dumitru Matei.
„Sediul” FEG Târgu-Mures, un birou închiriat
În mod bizar, scoala Postliceala FEG Târgu-Mures a primit autorizarea de la ARACIP nu pentru imobilul situat pe strada Gheorghe Marinescu nr. 62 - unde au loc înscrierile si cursurile, ci pentru adresa de pe strada Cuza Voda nr. 22. Acolo unde desi era zi obisnuita de lucru biroul era închis. Noroc cu avizierul, unde viitorii studenti sunt momiti cu un afis pe care scrie ca scoala este autorizata de MECTS.
Întrebari fara raspuns?
Potrivit prevederilor din anexa Hotarârii Guvernului nr. 22/25.01.2007, cele doua scoli postliceale încalca flagrant si în mod repetat „Metodologia de evaluare institutionala în vederea autorizarii, acreditarii si evaluarii periodice a organizatiilor furnizatoare de educatie.” Câteva exemple:
Articolul 12: „În cadrul vizitelor de evaluare la organizatiile solicitante/înscrise în procesul de evaluare externa membrii comisiilor de experti verifica îndeplinirea standardelor de evaluare, respectarea legislatiei în domeniul învatamântului, precum si conformitatea cu realitatea pentru documentele din raportul de evaluare interna depus la ARACIP.” 
Întrebare catre MECTS: pe baza a caror criterii de calitate au considerat expertii ARACIS ca cele doua scoli postliceale îndeplinesc standardele de evaluare?
Articolul 16, alineatul 1: „Autorizatia de functionare provizorie, acordata prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, reprezinta actul de înfiintare a unitatii de învatamânt preuniversitar, pentru fiecare nivel de învatamânt/specializare/calificare profesionala, dupa caz, si acorda acesteia dreptul de a desfasura procesul instructiv – educativ si de a organiza, dupa caz, examene de admitere la studii.”
Întrebare catre MECTS: având în vedere lipsa vreunui ordin al ministrului în care sa se acorde autorizatia de functionare provizorie, pe ce temei legal organizeaza înscrieri cele doua scoli postliceale?
Articolul 17: „Pe perioada de functionare provizorie, unitatile de învatamânt autorizate trebuie sa respecte standardele si criteriile care au stat la baza autorizarii, sub sanctiunea ridicarii autorizatiei de functionare provizorie.”
Întrebare catre MECTS: având în vedere lipsa spatiilor si a dotarilor materiale, respecta sau nu cele doua scoli postliceale standardele care au stat la baza autorizarii?
Articolul 29: „Unitatile de învatamânt preuniversitar autorizate sa functioneze provizoriu, respectiv acreditate au obligatia de a anunta la ARACIP orice schimbare a denumirii si/sau a sediului intervenita pe parcursul functionarii.”
Întrebare catre MECTS: de ce scoala Postliceala FEG a fost autorizata sa functioneze provizoriu la o adresa si îsi desfasoara activitatea la alta adresa?
Virginia Stanciu: „Sunati la ARACIP si la minister!
Prof. Virginia Stanciu, sotia deputatului PSD de Iasi Anghel Stanciu, detine functia de presedinte al Fundatiei Ecologice Green (FEG), sub egida careia functioneaza si scoala Postliceala, a recomandat scepticilor sa telefoneze la ARACIP pentru a se convinge ca totul este în regula cu unitatea de învatamânt pe care o patroneaza.
Reporter: Spuneti-mi va rog de ce la sediul din Târgu-Mures nu aveti afisata autorizatia de la minister.Virginia Stanciu: Daca vreti sa va convingeti de legalitatea functionarii scolii noastre puteti suna la ARACIP si la minister. Noi nu putem sa dam drumul la o astfel de activitate fara acordul ARACIP-ului, al Ministerului si chiar al Inspectoratului scolar Judetean Mures care a participat la evaluarea scolii noastre. Ordinele de ministru, ieri am vorbit cu ARACIP-ul, urmeaza sa apara, ele apar cu începerea anului scolar 2011-2012, deci nu este absolut nicio problema. Suntem cea mai puternica scoala din România la ora actuala, cel putin asa îmi vine mie sa cred.
Rep.: Doamna secretara n-a putut sa îmi raspunda la mai multe întrebari... V.S.: De unde sa stie ea?! E nou nascuta în problemele noastre de scoli. Daca nu ma însel, e acolo de trei sau patru zile.
Rep.: Daca vin mâine si ma înscriu la FEG, unde fac practica? Aveti sali de demonstratii si laboratoare?V.S.: Da, acolo la liceu.
Rep.: Dar acolo e un Liceu Forestier. Cum pot sa învat medicina acolo?V.S.: Când voi începe scoala, atunci vom face si dotarile.
Rep.: si atunci cum ati primit autorizatia de functionare?V.S.: Noi avem noua specializari si în functie de specializarea care se formeaza, eu îmi pregatesc tot ce trebuie, toate cele necesare pentru desfasurarea activitatii respective. Deocamdata nu am nicio clasa formata, n-am ce sa pregatesc. Ce sa fac, sa pregatesc asa ca nu stiu ce?!
Rep.: Atunci întrebarea mea e cum v-a autorizat ARACIP daca n-aveti nimic, nici baza materiala, nici angajati...V.S.: Noi nu ne batem joc de tinerii din România, nu vindem diplome, noi avem zece scoli acreditate în România. Da? Zece scoli! Plus scolile pe care le-am înfiintat anul acesta care sunt doar autorizate. Haideti sa nu... Când începem activitatea o sa fie altceva, o sa va invit la o cafea sa stam de vorba...
Rep.: Cu cea mai mare placere...V.S.: Va pup si va multumesc mult de tot!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sirenele – mit sau REALITATE

Sirenele – mit sau REALITATE
Au fermecat marinari cu cântecul lor, prinţi – cu frumuseţea lor şi oameni de ştiinţă – cu trupul de om şi peşte. Vorbim de sirene, binecunoscute nouă din primii ai copilăriei din povestea lui Hans Christian Andersen şi, mai târziu, din muzica lui Felix Mendelssohn, din filme, picturi şi alte scrieri. Dincolo de poveşti, filme şi muzică, să ştiţi că oamenii au înotat alături de sirene, le–au dus оn muzee sau le–au făcut filmuleţe pe care le–au postat pe Internet, aşa că o întrebare se ridică: sunt sirenele creaturi mitologice sau chiar există?
Înainte de a începe povestea sirenelor, e necesară o diferenţiere între accepţiunile acestui termen în limba română. Pe de o parte, sirene sunt denumite creaturile mitologice jumătate femei, jumătate păsări, care trăiau pe insule înconjurate de stânci şi ademeneau marinarii cu cântecul lor, până când corăbiile acestora naufragiau. Astfel sunt sirenele descrise în mitologia greacă şi în cea romană. Sub aceeaşi denumire…

Costumi, tradizioni e superstizioni popolare rumena di Pasqua 2014

Costumi, tradizioni e superstizioni popolare rumena di Pasqua 2014
Vacanze di Pasqua è la più solenne delle vacanze è aumentata di anno che porta all'umanità la speranza della salvezza e della vita eterna attraverso il sacrificio di Gesù Cristo .
Costumi, tradizioni e superstizioni di Pasqua
Nella tradizione ortodossa , l'inizio della festa è contrassegnato con il digiuno per sette settimane . Ha un significato molto importante della Settimana Santa Giovedi Santo . Da questo giorno , gli abitanti si fermano lavoro nel campo e concentrarsi sulla casa e cantiere , per tutto pulito . Anche il Giovedi Santo , le donne cominciano a preparare pane e tintura delle uova .
PastePotrivit abitudini tradizione , alla mezzanotte tra Sabato e Domenica , le persone si svegliano dal sonno campane . Lavare con acqua pulita , mettere i loro vestiti prendiamo una candela e rivolgiamo alla chiesa dove il sacerdote , con il Vangelo e la croce in mano , seguita dalla processione di fedeli , viene con c…