marți, 16 iulie 2013

FMI IN ROMANIA

"Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani." Temele discutiei Basescu - Lagarde la Cotroceni

Traian Basescu a primit-o la Cotroceni pe directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
"ROMANIA, ASISTATA INCA 2 ANI DE FMI"
Presedintele Traian Basescu a declarat marti la intalnirea cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, ca Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani, aratand ca tara noastra a reusit sa finalizeze al doilea acord cu FMI, desi au fost cateva probleme, dar au fost depasite.
"Am reusit sa finalizam al doilea acord cu FMI. Sa fim cinstiti, au fost cateva probleme, dar cu bunavointa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie sa pornim unul nou", a afirmat Basescu la inceputul intalnirii cu directorul FMI.

Lagarde a precizat ca se afla pentru prima data in Romania si abia asteapta negocierile pentru urmatorul pas, aratand ca trebuie facute mai multe reforme structurale
Basescu a spus ca are cateva idei privind un nou acord cu FMI, aratand ca in prezent Romania este pe drumul cel bun in privinta macrostabilitaţii economice, dar nu este definitiv consolidata si trebuie lucrat din greu pentru a mentine aceasta macrostabilitate.
"Uitandu-ma pe cifre, pot constata ca decizii populiste pot sa dezechilibreze Romania si aceasta tendinta exista in acest moment in Romania", a afirmat Traian Basescu.
"SISTEMUL DE SANATATE, O PRIORITATE"
El a spus ca sistemul de sanatate trebuie sa fie o prioritate, aratand ca la inceputul anilor 2000 bugetul pe sanatate era de un miliard de lei, iar acum este de cinci miliarde, dar asistenţa pe sanatate s-a diminuat din punctul de vedere al calitatii.
"Se intampla ceva cu banii introdusi in sistem, trebuie sa privim cu atentie acest exod", a adaugat Traian Basescu.
christine lagarde traian basescu
DILEMA RIDICATA DE PRIVATIZAREA CFR MARFA
Presedintele s-a referit si la privatizarea CFR Marfa, aratand ca nu este foarte clar cum sunt tratati investitori strategici. "Avem CFR Marfa de privatizat cu un investitor strategic. Din punctul meu de vedere, investitori strategici sunt caile ferate americane, franceze, austriece, germane si cred ca obiectivul nostru principal trebuie sa fie restructurarea companiilor de stat", a spus Basescu.
"DEZASTRUL" DIN ECONOMIA DE STAT
El a mai aratat ca economia privata performeaza, in timp ce economia ce apartine statului este "un dezastru", aratand ca unul dintre principalele probleme este managementul neperformant.
"Cum sa mergi in zona euro cu aceasta parte a economiei noastre? Este una dintre lectiile pe care le-am invatat in aceasta criza. Daca economia nu este competitiva, suferi foarte mult", a adaugat Basescu.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a spus ca toate caile identificate de Traian Basescu privind reforma structurala si sistemul de sanatate sunt complet legitime.
Ea a aratat ca sumele acordate pentru sanatate trebuie cheltuite pentru sanatate, si nu pentru altceva, aceasta fiind o prioritate, iar cea de-a doua prioritate este reforma structurala.
NOU ACORD INTRE ROMANIA SI FMI
Presedintele Basescu mai are programate, marti, primirea presedintelui Consiliului de Supraveghere al Petrom si director general executiv al OMV, Gerhard Roiss, si primirea presedintelui companiei Ming Yang Wind Power Group Limited, Chuanwei Zhang.
Directorul general al FMI se afla in Romania, luni si marti, iar miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania.
Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.
Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.
Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunãttire a managementului companiilor de stat.


Niciun comentariu: